Varnost in preživetje pri zdravljenju idiopatske pljučne fibroze z nintedanibom

23. 5. 2019

Nintedanib upočasni napredovanje bolezni pri pacientih z idiopatsko pljučno fibrozo z upočasnitvijo upada forsirane vitalne kapacitete. Stranski učinki zdravljenja so za večino pacientov sprejemljivi. V članku, ki je bil objavljen v BMJ, je predstavljena analiza zbranih rezultatov šestih raziskav.

Neprepoznana OSA ostaja nevarni spremljevalec bolnikov s KOPB

30. 4. 2019

Hitra diagnostika obstruktivne spalne apneje (OSA) pri bolnikih s KOPB je izjemnega pomena, opozarja Kristina Ziherl, dr. med., s Klinike Golnik. Bolnik s sindromom prekrivanja je izpostavljen pomembnemu povečanju tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj, pljučne hipertenzije in zgodnejšo smrt.

Najresnejši in najtežji podtip astme za zdravljenje

29. 4. 2019

Eozinofilna astma, ki se pojavi v odrasli dobi, je vse bolj prepoznana kot eden izmed podtipov, ki je najresnejši in najtežji za zdravljenje. Eozinofilna astma s kroničnim rinosinusitisom in/ali nosno polipozo je subfenotip eozinofilne astme pri odraslih.

Dojenje preprečuje razvoj astme, neugodne izkušnje prav nasprotno

29. 4. 2019

Etiologija astme je kompleksna in vključuje interakcijo genetskih in okoljskih dejavnikov, ki vplivajo na imunski odgovor na alergene pri otrocih, ki so občutljivi za razvoj bolezni. Vpliv dojenja na razvoj astme ostaja nejasen.

Hitri nasveti

Napake pri uporabi vdihovalnikov – 1. del (pršila)

29. 4. 2019

Filmi s prikazom pravilne uporabe vdihovalnikov

5. 4. 2019

Zdravilo za zdravljenje obstruktivnih pljučnih bolezni je lahko še tako dobro, pa ne bo učinkovalo, če bolnik ne zna uporabljati svojega vdihovalnika in zdravilo ne pride v pljuča. Na spletni strani Klinke Golnik si lahko ogledate prikaze pravilne uporabe vdihovalnikov.

Genske determinante tveganja za pljučno hipertenzijo

3. 4. 2019

Pljučna arterijska hipertenzija (PAH) je redka, a resna bolezen, za katero je značilna obliterativna remodelacija pljučnega žilja, ki vodi v povečanje žilne rezistence in desnostransko srčno popuščanje. Letna smrtnost pri idiopatski in dedni PAH ostaja okrog 10 % kljub moderni terapiji.

Pri nadzoru tuberkuloze le majhen napredek

3. 4. 2019

Tuberkuloza, vodilni vzrok smrti zaradi nalezljive bolezni, je javnozdravstveno nujno stanje že zadnjih 25 let. Čeprav so zdravstveni ukrepi rešili na desetine milijonov življenj, je bil pri nadzoru bolezni dosežen le majhen napredek.

Krhkost in geriatrična stanja pri bolnikih z idiopatsko pljučno fibrozo

3. 4. 2019

Krhkost in dekondicioniranje se štejeta za pomembni pridruženi stanji IPF pri osebah, starejših od 65 let. Funkcijski status postaja s starostjo pomembnejši za zdravstveni izid kot posamezne diagnoze. Krhkost je bila pri osebah s KOPB dokazano povezana z manjšim preživetjem, za IPF pa teh podatkov nimamo.

Simpozij o novih smernicah GOLD

18. 2. 2019

Med novostmi v novih smernicah za zdravljenje kronične obstruktivne pljučne bolezni so strokovnjaki v ospredje postavili prilagajanje zdravljenja glede na simptome in poslabšanja ter pomen eozinofilcev kot biooznačevalcev za uporabo inhalacijskih kortikosteroidov.

Adherenca bolnikov z astmo pri predpisu vzdrževalne terapije dvakrat na dan

15. 2. 2019

V Journal of Asthma so bili objavljeni rezultati presečne študije, v kateri so proučevali adherenco pri astmatikih, ki jim je bilo svetovano jemanje zdravil dvakrat na dan.

Primerjava učinkovitosti elektronskih cigaret z nadomestki nikotina pri opuščanju kajenja

15. 2. 2019

V NEJM so bili januarja objavljeni rezultati randomizirane študije, v kateri so primerjali učinkovitost opuščanja kajenja z uporabo elektronskih cigaret in nikotinskih nadomestkov.

Fajdigovi dnevi

Težka sapa v obravnavi pri kardiologu in pulmologu

13. 11. 2018

Če je dispneja bolezenska, potem v 85 % vzroki zanjo izhajajo iz pljuč ali srca, smo slišali na letošnjih Fajdigovih dnevih v Kranjski Gori. Kardiološko obravnavo je predstavil doc. dr. David Žižek, dr. med., pulmološko pa izr. prof. Matjaž Fležar, dr. med.

Povzetek in novosti v smernicah GOLD 2019

13. 11. 2018

Objavljene so bile posodobljene smernice za obravnavo kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) GOLD. V njih so tudi nekatere spremembe v farmakološki terapiji stabilne bolezni.

3 4 5 6 7 8 9

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Respiratorni virusi in poslabšanja KOPB in astme

29. 11. 2021

Covid-19 in kronični pljučni bolnik pri družinskem zdravniku

29. 11. 2021

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.