Telesna zmogljivost bolnikov s KOPB napoveduje ogroženost s SŽB

5. 3. 2021

Britanska skupina raziskovalcev je ocenila uporabnost konvencionalnih napovednih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri bolnikih s KOPB in preverila napovedno vrednost nekaterih dodatnih označevalcev tveganja. Študija je bila objavljena v reviji British Medical Journal.

Okvara pljuč po prebolelem covidu-19

5. 3. 2021

Kaj je do zdaj znanega o trajnih posledicah prebolelega covida-19, je na nedavnem predavanju, ki ga je organizirala Zdravniška zbornica Slovenije, razložil doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije, s KO za pljučne bolezni in alergologijo UKC Ljubljana.

Česa FEV1 in šestminutni test hoje o bolnikih s KOPB ne povesta?

4. 2. 2021

Kako dobro lahko pokažeta stanje bolnikov FEV1 in šestminutni test hoje? Pnevmologinja mag. Irena Šarc, dr. med., poudarja njune omejitve pri temeljiti oceni bolnikov s KOPB in tudi ugotavlja, katero orodje si pri spremljanju bolnikov zasluži več pozornosti.

7. Slovenski pulmološki, alergološki in imunološki kongres

Krvni biooznačevalci in izidi KOPB

29. 1. 2021

Kakšno vrednost imajo krvni biooznačevalci pri napovedovanju preživetja, poslabšanja bolezni ali poslabšanja pljučne funkcije? Lahko pomagajo pri sprejemanju natančnejših odločitev pri zdravljenju? Odgovarja doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije s KO za pljučne bolezni in alergije UKCLJ.

Kako pomembna je izbira vdihovalnika?

29. 1. 2021

Za uspešnost zdravljenja in preprečevanja poslabšanj KOPB je poleg prave terapije ključno tudi, da zna zdravnik predpisati ustrezen tip vdihovalnika. Kako ga izbrati in zakaj je pravilna izbira pomembna, razlaga doc. dr. Marija Vukoja, dr. med., spec. interne medicine in pulmologije.

Živeti dobro s KOPB?

13. 11. 2020

Če bolnika izobrazimo o njegovi bolezni, mu razložimo, kako živeti z njo, bo lažje spremenil pričakovanja o svojih sposobnostih, zmožnostih in si zastavil tudi nove cilje, pri katerih ga moramo spodbujati, razmišlja o kakovosti življenja pnevmolog asist. mag. Jurij Regvat, dr. med.

Dolgoročne posledice COVID-19 za zdravje

12. 11. 2020

Čeprav o dolgoročnih posledicah okužbe s SARS-CoV-2 za zdravje še vedno ostaja veliko neznank, zdravniki že poročajo o posledicah na srčno-žilni sistem, dihala, centralni živčni sistem in mentalno zdravje. Pri velikem številu ljudi simptomi vztrajajo tudi več mesecev po preboleli okužbi.

Tudi letos ne smemo izpustiti cepljenja proti gripi

11. 11. 2020

Zakaj je še toliko bolj v eri COVID-19 pomembno, da se bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi zaščitijo pred gripo in okužbami s pnevmokoki, je povedala asist. Dušanka Vidovič, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije.

ERS 2020

Nadzor nad okrevanjem po težki obliki COVID-19

20. 10. 2020

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

Zdravljenje težke astme in učinkovitost peroralnega zdravila

10. 10. 2020

Kljub razširitvi terapevtskih možnosti pri zdravljenju težke astme z biološkimi zdravili še vedno obstaja potreba po novih zdravilih. Kaj sta pokazali raziskavi LUSTER-1 in LUSTER-2 o fevipiprantu, peroralnem, nesteroidnem, visoko selektivnem in reverzibilnem antagonistu receptorja za prostaglandin D2?

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Respiratorni virusi in poslabšanja KOPB in astme

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

Covid-19 in kronični pljučni bolnik pri družinskem zdravniku

So bolniki s KOPB ustrezno napoteni na sekundarno raven?

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kaj vemo po letu in pol proučevanja covida-19?

9. 6. 2021

Prilagajanje zdravljenja KOPB pri pridruženih boleznih

9. 6. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Dileme pri izpolnjevanju napotnice za pregled pri pnevmologu

5. 3. 2021

Kako prekiniti začaran krog zmanjšane telesne aktivnosti

8. 4. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.