Okvara pljuč po prebolelem covidu-19

5. 3. 2021

Kaj je do zdaj znanega o trajnih posledicah prebolelega covida-19, je na nedavnem predavanju, ki ga je organizirala Zdravniška zbornica Slovenije, razložil doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije, s KO za pljučne bolezni in alergologijo UKC Ljubljana.

Česa FEV1 in šestminutni test hoje o bolnikih s KOPB ne povesta?

4. 2. 2021

Kako dobro lahko pokažeta stanje bolnikov FEV1 in šestminutni test hoje? Pnevmologinja mag. Irena Šarc, dr. med., poudarja njune omejitve pri temeljiti oceni bolnikov s KOPB in tudi ugotavlja, katero orodje si pri spremljanju bolnikov zasluži več pozornosti.

7. Slovenski pulmološki, alergološki in imunološki kongres

Krvni biooznačevalci in izidi KOPB

29. 1. 2021

Kakšno vrednost imajo krvni biooznačevalci pri napovedovanju preživetja, poslabšanja bolezni ali poslabšanja pljučne funkcije? Lahko pomagajo pri sprejemanju natančnejših odločitev pri zdravljenju? Odgovarja doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije s KO za pljučne bolezni in alergije UKCLJ.

Kako pomembna je izbira vdihovalnika?

29. 1. 2021

Za uspešnost zdravljenja in preprečevanja poslabšanj KOPB je poleg prave terapije ključno tudi, da zna zdravnik predpisati ustrezen tip vdihovalnika. Kako ga izbrati in zakaj je pravilna izbira pomembna, razlaga doc. dr. Marija Vukoja, dr. med., spec. interne medicine in pulmologije.

Živeti dobro s KOPB?

13. 11. 2020

Če bolnika izobrazimo o njegovi bolezni, mu razložimo, kako živeti z njo, bo lažje spremenil pričakovanja o svojih sposobnostih, zmožnostih in si zastavil tudi nove cilje, pri katerih ga moramo spodbujati, razmišlja o kakovosti življenja pnevmolog asist. mag. Jurij Regvat, dr. med.

Dolgoročne posledice COVID-19 za zdravje

12. 11. 2020

Čeprav o dolgoročnih posledicah okužbe s SARS-CoV-2 za zdravje še vedno ostaja veliko neznank, zdravniki že poročajo o posledicah na srčno-žilni sistem, dihala, centralni živčni sistem in mentalno zdravje. Pri velikem številu ljudi simptomi vztrajajo tudi več mesecev po preboleli okužbi.

Tudi letos ne smemo izpustiti cepljenja proti gripi

11. 11. 2020

Zakaj je še toliko bolj v eri COVID-19 pomembno, da se bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi zaščitijo pred gripo in okužbami s pnevmokoki, je povedala asist. Dušanka Vidovič, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije.

ERS 2020

Nadzor nad okrevanjem po težki obliki COVID-19

20. 10. 2020

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

Zdravljenje težke astme in učinkovitost peroralnega zdravila

10. 10. 2020

Kljub razširitvi terapevtskih možnosti pri zdravljenju težke astme z biološkimi zdravili še vedno obstaja potreba po novih zdravilih. Kaj sta pokazali raziskavi LUSTER-1 in LUSTER-2 o fevipiprantu, peroralnem, nesteroidnem, visoko selektivnem in reverzibilnem antagonistu receptorja za prostaglandin D2?

Slovenska raziskava

Obravnava bolnikov z astmo pri družinskih zdravnikih

10. 10. 2020

Prof. dr. Marija Šter Petek, dr. med., je na letošnjih Zadravčevih dnevih predstavila zanimivo raziskavo o obravnavi bolnikov z astmo v ambulantah družinske medicine. Zanimalo jo je predvsem, kakšno zdravljenje se predpisuje tem bolnikom. Rezultati so pomenljivi tudi v luči zadnjih priporočil za zdravljenje astme, ki so bila sicer spremenjena šele po koncu raziskave.

KOPB in telesna vadba

Naj »ostani doma« ne vzame davka

10. 10. 2020

Da pljučni bolniki v strahu pred okužbami ne bi obmirovali in dodatno izgubljali mišične mase, Jurij Šorli, dr. med., svetuje, da jim hkrati s predpisom zdravila damo zelo jasna navodila, kakšna naj bo njihova telesna dejavnost. Mag. Arjana Maček Cafuta, dr. med., med enostavnejšimi predlogi svetuje vadbo dihanja, usedanje na stol in sobno kolo.

Kongres ATS

Eno, dve, tri zdravila – ni vse za vse

14. 9. 2020

Letošnji virtualni kongres Ameriškega torakalnega združenja je postregel z novimi raziskavami o tem, kateri bolniki s KOPB imajo dejanske koristi od inhalacijskih kortikosteroidov in katerim najbolj pomaga zgodnja dvojna bronhodilatacija. Še enkrat pa se je izkazalo tudi to, da je vsak bolnik zgodba zase in potrebuje sebi prilagojeno zdravljenje.

Za mlajše bolnike je KOPB veliko breme – jim lahko pomagamo?

14. 9. 2020

Vpliv kronične obstruktivne pljučne bolezni na vsakdanje življenje mlajših bolnikov je pogosto podcenjen. Mednarodni spletni vprašalnik, ki je zajel okoli 1300 bolnikov, je pri njih pokazal večji vpliv simptomov na dnevne dejavnosti in počutje kot pri starejših bolnikih.

ERS 2020

Po COVID-19 le postopno izboljšanje

14. 9. 2020

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.