Ne zastrupljajmo bolnikov

4. 2. 2020

Na srečanju Respiratory Expert Forum v Beogradu je prof. dr. Omar S. Usmani z Imperial Collegea v Londonu poudaril, da je ob številnih novih zdravilih in kombinacijah, ki vsaka pride s svojim vdihovalnikom, zanj prav vdihovalnik glavni dejavnik, na podlagi katerega se odloča za predpisovanje zdravljenja.

So mladi astmatiki s pomočjo aplikacije lahko bolj urejeni?

4. 2. 2020

Adolescenti imajo v primerjavi z odraslimi slabšo urejenost astme in se manj verjetno posvečajo ukrepom za optimizacijo zdravljenja. Ali se lahko to izboljša z uporabo mobilne aplikacije? Prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., s Klinike Golnik, ugotavlja, da telemedicina ni uporabna za vse, a ima nekaj prednosti.

Presejanje za raka pljuč – kako in kdaj?

4. 2. 2020

Med najpomembnejšimi temami zadnjega srečanja Združenja pnevmologov Slovenije je bilo presejanje za raka pljuč, ki so ga na Hrvaškem in še ponekod že začeli izvajati. Doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., s Klinike Golnik in Christophe Dooms, dr. med., sta predstavila dokaze, da presejanje z nizkoodmernim CT pomembno zmanjša umrljivost.

Hitri nasveti

Test vstajanja s stola

9. 10. 2019

Za spremljanje telesne pripravljenosti bolnikov s KOPB strokovnjaki z Golnika testirajo alternativni test, ki je v ambulanti lažje izvedljiv od 6-minutnega testa hoje. Predstavili ga bodo na srečanju Združenja pnevmologov Slovenije.

Vpliv onesnaževalcev na dihala vse bolj pod drobnogledom

9. 10. 2019

Katere so nekatere glavne letošnje novice z mednarodnega kongresa Evropskega respiratornega združenja (ERS)? Nekaj jih je tudi letos povezanih z vplivom onesnaženja na bolezni dihal.

Vzpon in padec e-cigaret?

9. 10. 2019

E-cigarete se za zdaj niso izkazale kot pomoč pri opuščanju kajenja, ampak bolj kot še ena dodatna možnost ob kajenju navadnih cigaret, še posebej vabljiva za mlade. Uporaba se hitro širi – nekatere države so prodajo zato celo prepovedale, morda še večji udarec za to obliki kajenja pa bo lahko poročilo o boleznih pljuč in prvih smrtih v ZDA.

Smernice ERS o dolgotrajni neinvazivni ventilaciji na domu pri bolnikih s KOPB

9. 10. 2019

Novoobjavljeni dokument združenja prinaša na dokazih temelječa priporočila za dolgotrajno zdravljenje z NIV na domu pri bolnikih s KOPB in hiperkapnično dihalno odpovedjo.

Ovire pri doseganju urejenosti astme pri odraslih

11. 9. 2019

Kljub smernicam za vodenje astme in dosegljivosti številnih terapevtskih možnosti ostaja nesprejemljivo velik delež pacientov z astmo slabo urejen. Doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med. s Klinike Golnik, meni, da bolniki preveč »tolerirajo« svoje težave in se ne zavedajo, da jih je z ustreznim zdravljenjem mogoče bolje urediti.

Algoritem za opustitev zdravljenja z IKS

11. 9. 2019

Avtorji članka, ki je bil objavljen v International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease, so na podlagi znanih podatkov o učinkovitosti, tveganjih in indikacijah za inhalacijske kortikosteroide (IKS) ali za njihovo opustitev pri zdravljenju KOPB pripravili predlog algoritma za opustitev zdravljenja z IKS.

Kakšen je vpliv vrste dela na KOPB

11. 9. 2019

Pri okoli 15 % bolnikov s KOPB naj bi bil razvoj bolezni povezan s poklicno izpostavitvijo tveganjem, ki bi jo lahko preprečili. Velika britanska raziskava je pokazala na večje tveganje med kiparji, kmeti in različnimi delavci v proizvodnji. Mag. Irena Šarc, dr. med., pa opozarja še, da se ogroženost v nekaterih poklicih dodatno prepleta s slabšim socialnim položajem delavcev.

Pneumo update Europe 2019: Kakšen naj bo vdihovalnik

20. 6. 2019

Bolnik mora dobiti vdihovalnik, ki ga bo razumel in ga bo lahko pravilno ter redno uporabljal kljub različnim zdravstvenim težavam in starosti. Na Pneumo update Europe v Pragi so predstavili za klinično prakso najpomembnejše raziskave in novosti v zdravljenju in razvoju vdihovalnikov.

Študija ARCTIC: Pozna postavitev diagnoze pomeni daljše zdravljenje

20. 6. 2019

Na Švedskem so v retrospektivni opazovalni kohortni študiji raziskovali povezavo med časom postavitve diagnoze ter kliničnimi in ekonomskimi izidi zdravljenja, s katero so potrdili, da zgodnejša postavitev diagnoze pomeni boljši zdravstveni izid in nižje stroške zdravljenja.

Primerjava LAMA-LABA proti LABA-IKS v vsakodnevni praksi

20. 6. 2019

Neposredne primerjalne študije, ki so raziskovale učinkovitost LABA-LAMA, ki sicer pomenijo temeljno vzdrževalno zdravljenje pri kronični obstruktivni pljučni bolezni, v primerjavi z LABA-IKS pri preprečevanju poslabšanj, ne ponujajo konsistentnih ugotovitev.

Hitri nasveti

Napake pri uporabi vdihovalnikov – 3. del

20. 6. 2019

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.