Bolniki se pogosto izmuznejo

23. 6. 2023

Orodja, ki jih imamo na voljo, da se bolnik s problematičnim potekom astme pri družinskem zdravniku ne izmuzne, sta na Spomladanskem sestanku Združenja pnevmologov Slovenije predstavili specialistki družinske medicine Maja Arzenšek, dr. med., in Katja Krajnc, dr. med., obe iz ZD Maribor.

Strategija terapevtskih tarč pri bolnikih s kroničnimi boleznimi dihalnih poti

21. 5. 2023

Neredko sta KOPB in astma sočasno prisotni pri istem bolniku in povzročata zahtevno klinično sliko. V zadnjih letih se za obravnavo takih bolnikov v klinični praksi uveljavlja strategija, ki temelji na prepoznavanju in zdravljenju tako imenovanih značilnosti, ki jih lahko zdravimo, lahko pa jih razumemo tudi kot terapevtske tarče pri posameznih bolnikih. Piše mag. Irena Šarc, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik.

Iskanje in zdravljenje latentne okužbe s tuberkulozo

21. 5. 2023

Na 6. mednarodnem simpoziju o tuberkulozi na Golniku so o primerih dobre prakse pri iskanju latentne okužbe s tuberkolozo (LTBO) ter interakcijah in neželenih učinkih zdravil proti LTBO spregovorile prim. Petra Svetina, dr. med., spec. interne medicine in Mojca Nastran, mag. farm., obe s Klinike Golnik ter dr. Nataša Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije, z UKC Ljubljana.

Kdaj »blaga astma« ni zares blaga?

21. 5. 2023

Blaga astma je pogosto neustrezno opredeljena, zato se ob postavitvi diagnoze in zdravljenju pojavljajo mnogi izzivi, o katerih je na spomladanskem srečanju Združenja pnevmologov Slovenije spregovorila doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., spec. pnevmologije in interne medicine, s KO za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana.

KVIZ

O astmi malo drugače

8. 3. 2023

Kako obravnavamo astmo med nosečnostjo? Katera bolezen poslabša simptome astme? Kdaj ne smemo uporabljati olajševalcev? Kratek kviz o astmi je recenzirala prim. Nadja Triller, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije iz ZD Murska Sobota.

Zdravljenje izvenpljučnih komorbidnosti pri KOPB izboljša rehabilitacijo

8. 3. 2023

Študije kažejo, da se bolniki s KOPB, ki imajo slabše izhodiščne vrednosti, bolje odzivajo na pljučno rehabilitacijo. Prepoznavanje pridruženih bolezni in vzporednih stanj, ki jih je mogoče zdraviti oziroma obravnavati, lahko pomaga pri razlikovanju odzivnih od neodzivnih bolnikov.

Kronične pljučne bolezni: učinki in pasti makrolidnih antibiotikov

8. 3. 2023

Doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije iz UKC Ljubljana, je na 64. Tavčarjevih dnevih predstavil uporabo makrolidnih antibiotikov pri zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni in pojasnil, v katerih primerih se na terciarni ravni kljub določenemu tveganju za pojav bakterijske odpornosti odločajo za dolgotrajno terapijo z azitromicinom.

Vpliv covida-19 na reproduktivno zdravje moških

8. 3. 2023

Nizka raven testosterona vpliva na okužbo s SARS-CoV-2 in je povezana s težjim potekom bolezni. To lahko povzroči izčrpanost Leydigovih in zarodnih celic, kar vodi v funkcionalni hipogonadizem, zmanjšano spermatogenezo in neplodnost, poudarja asist. dr. Kristina Groti Antonič, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana.

Bolniki s KOPB: determinante poznavanja bolezni

28. 11. 2022

Pri številnih kroničnih boleznih, vključno s KOPB, se je pokazalo, da je za njihov potek pomembno tudi bolnikovo osnovno poznavanje bolezni. V okviru nemške študije COSYCONET so raziskovalci proučevali, katere klinične in funkcionalne značilnosti so povezane s tem znanjem in tudi zadovoljstvo bolnikov z lastnim znanjem o KOPB.

Bolezen, ki je klinično pogosto nema

28. 11. 2022

Prizadeta pljuča močno vplivajo na umrljivost bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA), težava pa je, da je 90 % bolnikov z definitivnimi spremembami intersticija pri RA asimptomatskih, opozarja dr. Žiga Rotar, spec. revmatologije, dr. med., predstojnik KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

Dve ločeni imunski poti prebolevanja covida-19

28. 11. 2022

Dr. Urška Bidovec-Stojković, univ. dipl. biol. s Klinike Golnik, je na Golniškem simpoziju 2022 predstavila dinamiko protitelesnega imunskega odziva proti SARS-CoV-2 pri cepljenih neprebolevnikih v primerjavi s posamezniki, ki so pred cepljenjem že preboleli okužbo, pa tudi napovednike umrljivosti.

Nove različice nas ne smejo uspavati

30. 9. 2022

Bolniki z dejavniki tveganja naj se cepijo takoj in naj ne čakajo na usmerjena cepiva, je na spletnem strokovnem posvetu Pasti covida-19 v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije dejala prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije, z UKC Ljubljana.

Napredovanje bolezni in starost kot dejavnika polimorbidnosti pri KOPB

30. 9. 2022

Polimorbidnost ima pomembno vlogo pri KOPB, vendar je povezana tudi s staranjem. Nemška študija COSYCONET je ocenjevala, koliko je prevalenca polimorbidnosti z leti povezana z napredovanjem KOPB v primerjavi z vplivom starosti.

Kaj je odmevalo na ERS?

30. 9. 2022

Kongres Evropskega respiratornega združenja (ERS) je letos med drugim postregel s predlogom novih konceptov v diagnosticiranju KOPB, z raziskavo o prepoznavanju covida-19 na podlagi glasu in s študijo o remisiji težke astme pri bioloških zdravilih.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

Napotitev k internistu pulmologu

Največkrat je krivo neredno ali nepravilno jemanje inhalacijske terapije

Smernice GOLD 2024 – novosti in poudarki v obravnavi KOPB

Algoritem obravnave intersticijske prizadetosti pljuč pri bolnikih s SVTB/RA

Top 5

Ali »neodkriti milijoni« bolnikov s KOPB želijo biti najdeni?

19. 7. 2023

Tradicionalne diagnostične oznake slabo razlikujejo med kliničnimi fenotipi

19. 7. 2023

Bolniki se pogosto izmuznejo

23. 6. 2023

Priporočila za krepitev bolnikove sodelovalnosti

21. 5. 2023

Nagrajeni projekt: ambulantna in telerehabilitacija pljučnih bolnikov

21. 5. 2023

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.