O astmi malo drugače

8. 3. 2023

Kako obravnavamo astmo med nosečnostjo? Katera bolezen poslabša simptome astme? Kdaj ne smemo uporabljati olajševalcev? Kratek kviz o astmi je recenzirala prim. Nadja Triller, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije iz ZD Murska Sobota.

Zdravljenje izvenpljučnih komorbidnosti pri KOPB izboljša rehabilitacijo

8. 3. 2023

Študije kažejo, da se bolniki s KOPB, ki imajo slabše izhodiščne vrednosti, bolje odzivajo na pljučno rehabilitacijo. Prepoznavanje pridruženih bolezni in vzporednih stanj, ki jih je mogoče zdraviti oziroma obravnavati, lahko pomaga pri razlikovanju odzivnih od neodzivnih bolnikov.

Kronične pljučne bolezni: učinki in pasti makrolidnih antibiotikov

8. 3. 2023

Doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije iz UKC Ljubljana, je na 64. Tavčarjevih dnevih predstavil uporabo makrolidnih antibiotikov pri zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni in pojasnil, v katerih primerih se na terciarni ravni kljub določenemu tveganju za pojav bakterijske odpornosti odločajo za dolgotrajno terapijo z azitromicinom.

Vpliv covida-19 na reproduktivno zdravje moških

8. 3. 2023

Nizka raven testosterona vpliva na okužbo s SARS-CoV-2 in je povezana s težjim potekom bolezni. To lahko povzroči izčrpanost Leydigovih in zarodnih celic, kar vodi v funkcionalni hipogonadizem, zmanjšano spermatogenezo in neplodnost, poudarja asist. dr. Kristina Groti Antonič, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana.

Bolniki s KOPB: determinante poznavanja bolezni

28. 11. 2022

Pri številnih kroničnih boleznih, vključno s KOPB, se je pokazalo, da je za njihov potek pomembno tudi bolnikovo osnovno poznavanje bolezni. V okviru nemške študije COSYCONET so raziskovalci proučevali, katere klinične in funkcionalne značilnosti so povezane s tem znanjem in tudi zadovoljstvo bolnikov z lastnim znanjem o KOPB.

Bolezen, ki je klinično pogosto nema

28. 11. 2022

Prizadeta pljuča močno vplivajo na umrljivost bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA), težava pa je, da je 90 % bolnikov z definitivnimi spremembami intersticija pri RA asimptomatskih, opozarja dr. Žiga Rotar, spec. revmatologije, dr. med., predstojnik KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

Dve ločeni imunski poti prebolevanja covida-19

28. 11. 2022

Dr. Urška Bidovec-Stojković, univ. dipl. biol. s Klinike Golnik, je na Golniškem simpoziju 2022 predstavila dinamiko protitelesnega imunskega odziva proti SARS-CoV-2 pri cepljenih neprebolevnikih v primerjavi s posamezniki, ki so pred cepljenjem že preboleli okužbo, pa tudi napovednike umrljivosti.

Nove različice nas ne smejo uspavati

30. 9. 2022

Bolniki z dejavniki tveganja naj se cepijo takoj in naj ne čakajo na usmerjena cepiva, je na spletnem strokovnem posvetu Pasti covida-19 v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije dejala prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije, z UKC Ljubljana.

Napredovanje bolezni in starost kot dejavnika polimorbidnosti pri KOPB

30. 9. 2022

Polimorbidnost ima pomembno vlogo pri KOPB, vendar je povezana tudi s staranjem. Nemška študija COSYCONET je ocenjevala, koliko je prevalenca polimorbidnosti z leti povezana z napredovanjem KOPB v primerjavi z vplivom starosti.

Kaj je odmevalo na ERS?

30. 9. 2022

Kongres Evropskega respiratornega združenja (ERS) je letos med drugim postregel s predlogom novih konceptov v diagnosticiranju KOPB, z raziskavo o prepoznavanju covida-19 na podlagi glasu in s študijo o remisiji težke astme pri bioloških zdravilih.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Smernice GOLD 2023 – kaj je novega pri KOPB?

Vpliv covida-19 na reproduktivno zdravje moških

Kronične pljučne bolezni: učinki in pasti makrolidnih antibiotikov

Zdravljenje izvenpljučnih komorbidnosti pri KOPB izboljša rehabilitacijo

O astmi malo drugače

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Smernice GOLD 2023 – novosti in poudarki v obravnavi KOPB

28. 11. 2022

Diferencialna diagnoza dispneje

8. 3. 2023

Bronhodilatatorji pri kadilcih s simptomi in ohranjeno pljučno funkcijo

8. 3. 2023

Pogled pulmologa na zaplete debelosti

30. 9. 2022

Kaj je odmevalo na ERS 2021?

15. 9. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.