Slovenska raziskava

Obravnava bolnikov z astmo pri družinskih zdravnikih

10. 10. 2020

Prof. dr. Marija Šter Petek, dr. med., je na letošnjih Zadravčevih dnevih predstavila zanimivo raziskavo o obravnavi bolnikov z astmo v ambulantah družinske medicine. Zanimalo jo je predvsem, kakšno zdravljenje se predpisuje tem bolnikom. Rezultati so pomenljivi tudi v luči zadnjih priporočil za zdravljenje astme, ki so bila sicer spremenjena šele po koncu raziskave.

KOPB in telesna vadba

Naj »ostani doma« ne vzame davka

10. 10. 2020

Da pljučni bolniki v strahu pred okužbami ne bi obmirovali in dodatno izgubljali mišične mase, Jurij Šorli, dr. med., svetuje, da jim hkrati s predpisom zdravila damo zelo jasna navodila, kakšna naj bo njihova telesna dejavnost. Mag. Arjana Maček Cafuta, dr. med., med enostavnejšimi predlogi svetuje vadbo dihanja, usedanje na stol in sobno kolo.

Kongres ATS

Eno, dve, tri zdravila – ni vse za vse

14. 9. 2020

Letošnji virtualni kongres Ameriškega torakalnega združenja je postregel z novimi raziskavami o tem, kateri bolniki s KOPB imajo dejanske koristi od inhalacijskih kortikosteroidov in katerim najbolj pomaga zgodnja dvojna bronhodilatacija. Še enkrat pa se je izkazalo tudi to, da je vsak bolnik zgodba zase in potrebuje sebi prilagojeno zdravljenje.

Za mlajše bolnike je KOPB veliko breme – jim lahko pomagamo?

14. 9. 2020

Vpliv kronične obstruktivne pljučne bolezni na vsakdanje življenje mlajših bolnikov je pogosto podcenjen. Mednarodni spletni vprašalnik, ki je zajel okoli 1300 bolnikov, je pri njih pokazal večji vpliv simptomov na dnevne dejavnosti in počutje kot pri starejših bolnikih.

ERS 2020

Po COVID-19 le postopno izboljšanje

14. 9. 2020

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

Pljučni rak

Imunoterapija tudi v UKC Maribor

10. 6. 2020

Od februarja letos v UKC Maribor izvajajo kombinacijo imunoterapije in klasične kemoterapije. Kljub napredku zdravljenja pa je največja razlika, ki jo specialistka internistične onkologije Marija Ivanović, dr. med., z oddelka za onkologijo v UKC Maribor opaža glede na ljubljanske podatke, ta, da bolniki na Štajerskem zdravnika obiščejo bistveno kasneje, velikokrat prepozno.

COVID-19 zasenčil sum na pljučni karcinom

10. 6. 2020

Simptomi pljučnega raka in bolezni COVID-19 se v marsičem prekrivajo, kar lahko privede do odložene pravilne diagnoze raka. »Glede na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji je veliko bolj verjetno, da ima bolnik raka pljuč kot pa bolezen COVID-19,« je opozorila Katja Mohorčič, dr. med., vodja Enote za internistično onkologijo Klinike Golnik.

Nove slovenske smernice za zdravljenje astme

1. 6. 2020

V kratkem pričakujemo nove slovenske smernice za zdravljenje astme. Te vključujejo spremembe, ki so jih vpeljale že smernice GINA (tudi kombinirano zdravljenje blage astme po potrebi), in hkrati nekaj uporabnih praktičnih priporočil glede klinične poti slovenskih bolnikov, nam je povedal prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., s Klinike Golnik.

Ocena posledic za pljuča po prebolelem COVID-19

1. 6. 2020

V luči znane prizadetosti pljuč pri COVID-19 se poraja vprašanje o oceni pljučne funkcije ob odpustu. Pri pacientih, ki so preboleli druge koronavirusne okužbe (SARS ali MERS), so spremembe v pljučni funkciji in telesni zmogljivosti vztrajale še mesece, tudi leta.

Zakaj je COVID-19 tako težko obvladljiv

4. 5. 2020

Aprila je Klinika Golnik pripravila več spletnih predavanj, v katerih so zdravniki predstavili nova spoznanja o COVID-19, med drugim, kakšno težavo pri širjenju okužbe pomenijo asimptomatski bolniki in kako daleč smo od (še) učinkovitejših testov, ki bi pomagali preprečevati širjenje okužbe.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Respiratorni virusi in poslabšanja KOPB in astme

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

Covid-19 in kronični pljučni bolnik pri družinskem zdravniku

So bolniki s KOPB ustrezno napoteni na sekundarno raven?

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Kaj vemo po letu in pol proučevanja covida-19?

9. 6. 2021

Prilagajanje zdravljenja KOPB pri pridruženih boleznih

9. 6. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Dileme pri izpolnjevanju napotnice za pregled pri pnevmologu

5. 3. 2021

Kako prekiniti začaran krog zmanjšane telesne aktivnosti

8. 4. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.