Pljučni rak

Imunoterapija tudi v UKC Maribor

10. 6. 2020

Od februarja letos v UKC Maribor izvajajo kombinacijo imunoterapije in klasične kemoterapije. Kljub napredku zdravljenja pa je največja razlika, ki jo specialistka internistične onkologije Marija Ivanović, dr. med., z oddelka za onkologijo v UKC Maribor opaža glede na ljubljanske podatke, ta, da bolniki na Štajerskem zdravnika obiščejo bistveno kasneje, velikokrat prepozno.

COVID-19 zasenčil sum na pljučni karcinom

10. 6. 2020

Simptomi pljučnega raka in bolezni COVID-19 se v marsičem prekrivajo, kar lahko privede do odložene pravilne diagnoze raka. »Glede na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji je veliko bolj verjetno, da ima bolnik raka pljuč kot pa bolezen COVID-19,« je opozorila Katja Mohorčič, dr. med., vodja Enote za internistično onkologijo Klinike Golnik.

Nove slovenske smernice za zdravljenje astme

1. 6. 2020

V kratkem pričakujemo nove slovenske smernice za zdravljenje astme. Te vključujejo spremembe, ki so jih vpeljale že smernice GINA (tudi kombinirano zdravljenje blage astme po potrebi), in hkrati nekaj uporabnih praktičnih priporočil glede klinične poti slovenskih bolnikov, nam je povedal prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., s Klinike Golnik.

Ocena posledic za pljuča po prebolelem COVID-19

1. 6. 2020

V luči znane prizadetosti pljuč pri COVID-19 se poraja vprašanje o oceni pljučne funkcije ob odpustu. Pri pacientih, ki so preboleli druge koronavirusne okužbe (SARS ali MERS), so spremembe v pljučni funkciji in telesni zmogljivosti vztrajale še mesece, tudi leta.

Zakaj je COVID-19 tako težko obvladljiv

4. 5. 2020

Aprila je Klinika Golnik pripravila več spletnih predavanj, v katerih so zdravniki predstavili nova spoznanja o COVID-19, med drugim, kakšno težavo pri širjenju okužbe pomenijo asimptomatski bolniki in kako daleč smo od (še) učinkovitejših testov, ki bi pomagali preprečevati širjenje okužbe.

Kako se odločamo za predpis vdihovalnika pri pacientih z astmo?

4. 5. 2020

Izbira vdihovalnika za zdravljenje pacientov z astmo je odvisna od številnih dejavnikov. Predstavljeni so bili rezultati retrospektivne raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na predpis vdihovalnika pri začetnem zdravljenju astme pri zdravnikih družinske medicine in specialistih.

KOPB pri ženskah je drugačen

4. 5. 2020

Podatki kažejo, da se izražanje in napredovanje KOPB razlikujeta glede na spol. Različne študije poročajo o hitrejšem upadanju FEV1 s starostjo, večji dispneji in oviranosti pri fizični aktivnosti ter pogostejših poslabšanjih pri ženskah. Namen raziskave, ki jo povzemamo, je bil predstaviti podatke o s spolom povezanih dejavnikih, ki vplivajo na razvoj, izražanje in napredovanje bolezni pri ženskah.

Kaj se v času epidemije dogaja s pljučnimi bolniki?

30. 3. 2020

V času, ko je v ospredju naših skrbi okužba z virusom SARS-CoV-2, redna obravnava pljučnih bolnikov nedvomno trpi, se strinja prof. dr. Mitja Košnik, dr. med., predsednik Združenja pnevmologov Slovenije (ZPS). Nekateri kljub poslabšanju ne upajo k zdravniku. Vprašali smo ga, kaj lahko naredimo.

99 primerov pljučnice, povzročene s koronavirusom

26. 3. 2020

V članku, objavljenem v spletni izdaji revije Lancet, so opisali epidemiološke in klinične značilnosti 99 primerov bolnikov s potrjeno pljučnico, povzročeno s SARS-CoV-2. Vsi bolniki so bili sprejeti v bolnišnico Džinjintan v Vuhanu, ki je tudi poročala o prvih bolnikih z okužbo.

Dejavniki, povezani s smrtnim izidom pri bolnikih s COVID-19

26. 3. 2020

Kitajska retrospektivna raziskava je pri hospitaliziranih bolnikih s koronavirusno boleznijo 2019 (COVID-19) razkrila naslednje dejavnike tveganja za smrt: višjo starost, večji seštevek po lestvici SOFA in koncentracijo D-dimerja, večjo od 1 µg/l. Okužba se lahko kaže s klinično sliko, ki sega od stanja brez simptomov ali blagega obolenja zgornjih dihal do pljučnice ali celo smrti.

COVID-19: Iz dneva v dan se učimo

23. 3. 2020

»O okužbah z virusom SARS-CoV-2 se iz dneva dan še učimo,« ugotavlja avstrijski strokovnjak prof. Archang Valipour, dr. med., iz Bolnišnice Nord na Dunaju, ki je nedavno v spletnem predavanju dal tudi nekaj osebnih napotkov o obravnavi pljučnih bolnikov med pandemijo.

Z naporom sprožena bronhokonstrikcija

Športniki brez sape

3. 3. 2020

Sedem do 20 % tekačev je ob ljubljanskem maratonu najverjetneje imelo dihalne težave zaradi z naporom sprožene bronhokonstrikcije, takšna je namreč njena pogostnost med prebivalstvom, razlaga doc. dr. Robert Marčun, dr. med.s Klinike Golnik. Doživijo jo lahko astmatiki ali neastmatiki.

Preprečevanje akutnih poslabšanj KOPB

3. 3. 2020

Opazovalne študije kažejo, da bi betablokatorji lahko zmanjšali tveganje za poslabšanje in umrljivost pri bolnikih z zmerno in hudo kronično obstruktivno boleznijo (KOPB), ti podatki pa niso bili potrjeni v randomiziranih študijah. In kaj kaže randomizirana študije BLOCK COPD?

Kako pravilno izmeriti pulzno saturacijo?

3. 3. 2020

Meritev zasičenosti hemoglobina s kisikom je pogosta in enostavna preiskava, vendar včasih vrednosti, ki jih dobimo, niso pravilne. Pogoj za pravilno izvedeno meritev je dober signal pulza, ki ga je vedno treba preveriti, piše prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.