Uporaba sistemskih kortikosteroidov pri akutnih okužbah dihal v ambulantnem okolju

12. 4. 2018

Klinične smernice ne priporočajo uporabe sistemskih kortikosteroidov pri zdravljenju akutnih okužb dihal. Nekatere raziskave so pokazale hitrejše izboljšanje simptomov pri faringitisu, kar pa se ni izkazalo pri sinusitisu in bronhitisu. Poraja se vprašanje o varnosti.

Elektronske cigarete za opuščanje kajenja?

12. 3. 2018

Januarja letos je bil v British Medical Journal (BMJ) objavljen članek o elektronskih cigaretah kot pripomočku za opuščanje kajenja. Na članek so se odzvali številne strokovne skupine in mnogi posamezniki, med drugimi tudi ERS (European Respiratory Society).

Tveganje za srčno-žilne bolezni pri kadilcih, ki pokadijo do pet cigaret na dan

11. 3. 2018

Kadilci, ki zmanjšajo število pokajenih cigaret, imajo zdravstvene koristi, a vendarle so rezultati februarja objavljene študije jasno pokazali, da varne količine pokajenih cigaret ni in da je treba kajenje opustiti in ne le omejiti.

GOLD 2017 in komorbidnost

11. 3. 2018

Glede na zadnjo revizijo smernic GOLD za klasifikacijo KOPB iz leta 2017 v skupine A–D razporejamo bolnike glede na simptome in število poslabšanj. Članek v Respiratory Medicine je prikazal podatke o povezavi posameznih skupin s pomembnejšimi pridruženimi boleznimi.

Adherenca in kakovost življenja pri slovenskih bolnikih s KOPB

11. 3. 2018

Dejavnik, ki pogosto vpliva na kakovost življenja bolnikov s KOPB, kronično terapijo in številnimi zdravili, je tudi adherenca pri jemanju zdravil. Predstavljamo podatke slovenskih raziskovalcev s Fakultete za farmacijo.

(Ne)urejenost astme v Združenem kraljestvu

11. 3. 2018

Objavljeni so bili podatki 5. letnega poročila o astmi v Združenem kraljestvu, ki ga je pripravila dobrodelna fundacija Asthma UK. Poročilo prinaša podatke o oskrbi, ki so jo dobili bolniki z astmo, ter letos prvič še o sprožilcih poslabšanj in uporabi modernih tehnologij.

Fenotipi KOPB v Sloveniji

11. 3. 2018

Raziskavo Fenotipi KOPB v Sloveniji (FENIKS) so od januarja 2016 do aprila 2017 izvedli po protokolu raziskave POPE, ki je že prej potekala v 11 državah srednje in vzhodne Evrope ter zajela 3.500 bolnikov, da so tako dobili primerljive podatke o značilnostih bolnikov.

Neadherenca pri zdravljenju astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni

6. 2. 2018

Problematika neadherence pri zdravljenju ter z njo povezanega zdravstvenega in ekonomskega bremena je zaradi heterogene populacije pacientov in inhalacijske aplikacije zdravil pri zdravljenju astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni še posebej pomembna.

Napovedniki pljučnice pri okužbah spodnjih dihal

6. 2. 2018

V povzetku članka predstavljamo podatke kohortne študije, izvedene v Združenem kraljestvu, o napovednih kliničnih znakih za postavitve diagnoze pljučnice na primarni ravni pri osebah, ki so zdravljene zaradi okužbe spodnjih dihal.

Kakovost spanja in življenja pri bolnikih z zmerno do zelo hudo KOPB

6. 2. 2018

Motnje spanja so med bolniki s KOPB pogoste. Povezane so spremembami v dihalnem centru, rezistenci dihalnih poti in krčljivosti mišic med spanjem. Kakovost spanja poslabšujejo nočni kašelj, dispneja, nekatera zdravila in apneja v spanju.

Spanje kot nova tarča za izboljšanje izidov pri idiopatski pljučni fibrozi

6. 2. 2018

Zadnja leta imamo vse več podatkov o vplivu motenj spanja na izide zdravljenja idiopatske pljučne fibroze (IPF). Spanje je pri bolnikih z IPF pomembno prizadeto. Opisani so spremembe v arhitekturi spanja in spremenjen vzorec dihanja.

Astma sledi disfunkciji malih dihal pri otrocih z alergijskim rinitisom

6. 2. 2018

Disfunkcija malih dihalnih poti, ki se kaže kot pretanjene spremembe v spirometriji, bronhialna hiperreaktivnost in/ali vnetje dihal, je zgodnja značilnost bronhialne prizadetosti pri odraslih neastmatikih z rinitisom, podobno razkriva tudi več študij pri otrocih.

Tavčarjevi dnevi

Priporočila za obravnavo astme v praksi

6. 12. 2017

Doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., s Klinike Golnik, je povedala, da so si ob pripravi Slovenskih priporočil za obravnavo astme zelo želeli, da bi zaživela tudi na terenu in omogočila pulmologom v regijah, da v svojih okoljih prevzamejo skrb za stroko.

Mepolizumab za zdravljenje KOPB z eozinofilijo

6. 12. 2017

V NEJM je bil objavljen članek s podatki študij METREX in METREO o učinkovitosti zdravljenja KOPB z eozinofilnim fenotipom z mepolizumabom, monoklonskim protitelesom proti interlevkinu 5. V primerjavi s placebom je zmanjšal število zmernih in hudih poslabšanj KOPB.

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.