Primerjava učinkovitosti elektronskih cigaret z nadomestki nikotina pri opuščanju kajenja

15. 2. 2019

V NEJM so bili januarja objavljeni rezultati randomizirane študije, v kateri so primerjali učinkovitost opuščanja kajenja z uporabo elektronskih cigaret in nikotinskih nadomestkov.

Fajdigovi dnevi

Težka sapa v obravnavi pri kardiologu in pulmologu

13. 11. 2018

Če je dispneja bolezenska, potem v 85 % vzroki zanjo izhajajo iz pljuč ali srca, smo slišali na letošnjih Fajdigovih dnevih v Kranjski Gori. Kardiološko obravnavo je predstavil doc. dr. David Žižek, dr. med., pulmološko pa izr. prof. Matjaž Fležar, dr. med.

Povzetek in novosti v smernicah GOLD 2019

13. 11. 2018

Objavljene so bile posodobljene smernice za obravnavo kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) GOLD. V njih so tudi nekatere spremembe v farmakološki terapiji stabilne bolezni.

Golniški simpozij

Do več zdravja že s četrt ure hoje na dan

13. 11. 2018

Zaradi negibanja umiramo hitreje kot zaradi kajenja in že 15 minut hoje vsak dan naredi klinično pomembno spremembo, sta podatka, na katera je opozoril Jurij Šorli, dr. med., spec. int. med., v pogovoru z Damijanom Pernetom, dr. med., spec. psih., o pomenu gibanja pri bolnikih s KOPB na Golniškem simpoziju.

Z aspirinom poslabšana bolezen dihal

13. 11. 2018

Leta 1992 je Widal s sodelavci opisal klinični primer pacientke z astmo, ki je ob zaužitju Aspirina razvila urtikarijo, rinorejo in poslabšanje astme. Metaanalize ocenjujejo prevalenco med astmatiki na 7,2 %.

Golniški simpozij

Kaj nam lahko pove krivulja pretok – volumen pri spirometriji?

13. 11. 2018

V uvodnem predavanju letošnjega Golniškega simpozija je izr. prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., prikazal, da nam že sama oblika krivulje pretok–volumen lahko namigne, kje v pljučih so bolezenske spremembe, in nam pomaga razločiti astmo od KOPB.

Nintedanib v kombinaciji s sildenafilom pri pacientih z idiopatsko pljučno fibrozo

3. 10. 2018

Raziskava je preverjala koristi zdravljenja z nintedanibom v kombinaciji sildenafilom v primerjavi z zdravljenjem z nintedanibom v monoterapiji pri pacientih z IPF in močno zmanjšano difuzijsko kapaciteto.

ERS 2018: Posledice onesnaženega zraka prihajajo z zamudo

3. 10. 2018

Bolniška odsotnost delavcev zaradi dihalnih težav je povezana z izpostavljenostjo onesnaženemu zraku še dve desetletji po tej izpostavitvi, je pokazala ena od raziskav. Povzemamo še druge novice z letošnjega Evropskega pulmološkega kongresa.

Telemonitoring pri nadzoru astme

3. 10. 2018

Konec julija so bili v Journal of Asthma objavljeni rezultati randomizirane kontrolirane študije skupine Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik o uporabnosti in učinkovitosti 12-mesečnega telemonitoringa oseb z astmo.

Pljučna rehabilitacija: kje smo bili uspešni in kje ne

3. 10. 2018

Septembra je bil v reviji COPD: Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease objavljen prispevek o razvoju in učinkovitosti pljučne rehabilitacije ter o možnih vzrokih slabe dostopnosti te terapije.

Je opustitev dolgotrajne trojne inhalacijske terapije varna?

3. 10. 2018

Dolgotrajno zdravljenje z IKS je povezano z nekaterimi tveganji. Zato je pomembno oceniti, kateri pacienti imajo korist od trojne terapije, kateri pa bi bili optimalno urejeni s kombinacijo LABA/LAMA.

SRCE IN PLJUČA 2018

Uspešnejša rehabilitacija s prehranskimi dodatki

31. 8. 2018

Pri rehabilitaciji se pljučni bolniki z nizkim ITM, nizkim indeksom puste mišične mase in tisti, ki so v zadnjem času shujšali, odzivajo slabo. Zato so v študiji pri bolnikih s KOPB poleg vadbe dodali še prehranski dodatek, pojasnjuje Jurij Šorli, dr. med., iz Bolnišnice Topolšica.

Intervju

4 nasveti za branje randomiziranih študij

31. 8. 2018

"Neverjetno, ampak v številnih primerih dizajn študije onemogoča, da bi dobili odgovor na glavno vprašanje,« je povedal dr. Samy Suissa iz Judovske splošne bolnišnice v kanadskem Montrealu. A to ni edini problem...

Diagnostična vrednost FeNO ob akutnem poslabšanju KOPB

31. 8. 2018

V prospektivni opazovalni študiji so preverjali, ali je lahko dušikov oksid v izdihanem zraku v začetni fazi akutnega poslabšanja KOPB, ki zahteva hospitalizacijo, boljši napovednik poslabšanj in dolžine hospitalizacije v primerjavi z eozinofilijo v diferencialni krvni sliki.

4 5 6 7 8 9 10

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.