Je število bazofilcev v otroštvu povezano s poznejšimi poslabšanji astme?

31. 8. 2018

Število bazofilcev v populaciji mononuklearnih celic v periferni krvi v otroštvu pri akutnem piskanju/astmi je povezano s poznejšimi poslabšanji, kaže kohortna raziskava v Avstraliji.

Prekrivanje astme in KOPB pri ženskah: incidenca in dejavniki tveganja

31. 8. 2018

Preprečevanje napredovanja astme v ACOS postaja pomemben javnozdravstveni problem. V primerjavi z astmo in KOPB imajo osebe s prekrivanjem obeh slabšo kakovost življenja. Ženske imajo večje tveganje za razvoj ACOS in večjo smrtnost v primerjavi z moškimi.

Fenotipi pri prekrivanju astme in KOPB ter kajenje

19. 6. 2018

Vse več je dokazov, da je prekrivanje astme in KOPB klinična entiteta z različnimi fenotipi. Študija je primerjala klinične, fiziološke in vnetne značilnosti astmatikov z ireverzibilnimi obstruktivnimi motnjami ventilacije, ki so bili kadilci ali nekadilci.

Biološka zdravila, novo tarčno zdravljenje KOPB?

19. 6. 2018

Ker so v patogenezo KOPB vpleteni nevtrofilno vnetje in proinflamatorni citokini, so bile to prve tarče za biološka zdravila, a se zdravljenje ni izkazalo za učinkovito. Uspešnejše pa je obvladovanje eozinofilnega tipa vnetja.

Taj či in pljučna rehabilitacija pri KOPB

19. 6. 2018

KOPB je napredujoča pljučna bolezen, kjer se ob pomanjkanju terapije, ki bi lahko popravila poškodbo pljučnega parenhima, za izboljšanje kakovosti življenja in telesne aktivnosti kot najbolj učinkovita kaže rehabilitacija.

Potencialni učinek zmanjšanja vsebnosti nikotina v cigaretah na javno zdravje

19. 6. 2018

Marca je bilo v NEJM objavljeno poročilo o učinkih predvidenih sprememb regulative o dovoljeni vsebnosti nikotina v cigaretah v ZDA, ki je s simulacijskimi modeli pokazala koristi pri zmanjševanju bremena s kajenjem povezanih bolezni.

Srce in pljuča 2018:

Prehranska obravnava bolnikov s KOPB

21. 5. 2018

Obravnava KOPB je zahtevna in za najboljši učinek je potrebno merjenje na več tarč. V obravnavo zato poleg farmakoterapije, zdravljenja pridruženih bolezni in rehabilitacije sodi tudi presnovna podpora, je povedala Eva Topole, dr. med., z UKC Ljubljana.

Sezonska dinamika patogenov v dihalih pri etiologiji poslabšanj KOPB

21. 5. 2018

Pojavnost akutnih poslabšanj kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) je sezonska, kar ima pomembne posledice za paciente in zdravstveni sistem, ki je v zimskih mesecih preobremenjen. Eden od vzrokov je lahko povečana incidenca virusnih okužb dihal.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen in srčno popuščanje

21. 5. 2018

Osebe s KOPB večinoma umirajo od bolezni, ki niso povezane z dihali. Prisotnost KOPB najpogosteje zamakne postavitev diagnoze srčnega popuščanja in vodi v odmik od ustaljenih smernic zdravljenja, kot je predpis betablokatorjev.

Povezava med eozinofilci in slabšanjem pljučne funkcije pri odraslih z astmo in brez nje

21. 5. 2018

Eozinofilno vnetje in remodelacija dihalnih poti sta značilna za astmo, vendar je povezava med njimi nejasna. Članek, objavljen v European Respiratory Journal, predstavlja podatke populacijske kohortne študije pri mlajših odraslih.

Vpliv štirikratnega povečanja odmerka IKS na zmanjšanje poslabšanj astme

21. 5. 2018

Odprta, randomizirana, multicentrična raziskava, objavljena v New England Journal of Medicine, je preverila vpliv štirikratnega povečanja odmerka inhalacijskega kortikosteroida (IKS) na uporabo sistemskih KS ali na nenačrtovane obiske pri zdravniku.

Trojna kombinacija učinkovita pri zmanjšanju pogostosti poslabšanj pri simptomatskih bolnikih s KOPB

12. 4. 2018

V raziskavi TRIBUTE, objavljeni v reviji The Lancet, je inhalacijsko zdravljenje s trojno fiksno kombinacijo (LABA/LAMA/IGK) v primerjavi z dvotirnim bronhodilatacijskim zdravljenjem (LABA/LAMA) za 15 odstotkov zmanjšalo pogostnost zmernih do hudih poslabšanj pri simptomatskih bolnikih s KOPB.

IPF

Vsak bolnik z IPF je zgodba zase

12. 4. 2018

Zaradi novih zdravil se je pozornost idiopatski pljučni fibrozi (IPF) povečala, a nepredvidljiv potek oziroma napredovanje bolezni ter neugodna prognoza za bolnike še vedno ostajata izziv, je na ADRIATIC COPD povedala prim. Katarina Osolnik, dr. med., s Klinike Golnik.

Tiotropij in oldaterol v preprečevanju poslabšanj KOPB

12. 4. 2018

V raziskavi DYNAGITO so primerjali učinkovitost in varnost dvojne bronhodilatatorne terapije (LAMA/LABA) z enojno (LAMA). Zdravljenje z dvojno terapijo je v primerjavi z monoterapijo za 7 % znižalo stopnjo poslabšanj, vendar primarni cilj raziskave ni bil dosežen.

5 6 7 8 9 10 11

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.