Zdravljenje izvenpljučnih komorbidnosti pri KOPB izboljša rehabilitacijo

8. 3. 2023

Študije kažejo, da se bolniki s KOPB, ki imajo slabše izhodiščne vrednosti, bolje odzivajo na pljučno rehabilitacijo. Prepoznavanje pridruženih bolezni in vzporednih stanj, ki jih je mogoče zdraviti oziroma obravnavati, lahko pomaga pri razlikovanju odzivnih od neodzivnih bolnikov.

Kronične pljučne bolezni: učinki in pasti makrolidnih antibiotikov

8. 3. 2023

Doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije iz UKC Ljubljana, je na 64. Tavčarjevih dnevih predstavil uporabo makrolidnih antibiotikov pri zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni in pojasnil, v katerih primerih se na terciarni ravni kljub določenemu tveganju za pojav bakterijske odpornosti odločajo za dolgotrajno terapijo z azitromicinom.

Vpliv covida-19 na reproduktivno zdravje moških

8. 3. 2023

Nizka raven testosterona vpliva na okužbo s SARS-CoV-2 in je povezana s težjim potekom bolezni. To lahko povzroči izčrpanost Leydigovih in zarodnih celic, kar vodi v funkcionalni hipogonadizem, zmanjšano spermatogenezo in neplodnost, poudarja asist. dr. Kristina Groti Antonič, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana.

Smernice GOLD 2023 – kaj je novega pri KOPB?

8. 3. 2023

Kakšne so nove smernice na področju zdravljenja in obravnave KOPB? Mag. Irena Šarc, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik, razlaga o priporočenih cepljenjih, novostih na področju klasifikcije, ukinitvi inhalacijskih glukokortikoidov pri dispneji, CT-preiskavi prsnega koša in drugih poudarkih.

Bronhodilatatorji pri kadilcih s simptomi in ohranjeno pljučno funkcijo

8. 3. 2023

Septembra so bili v NEJM objavljeni rezultati raziskave RETHINC (Redefining Therapy in Early COPD). Številne osebe z anamnezo kajenja imajo klinično pomembne simptome, povezane z dihali, kljub odsotnosti obstruktivnih motenj ventilacije v spirometriji. Čeprav so podatki o učinkovitosti pomanjkljivi, so pogosto zdravljeni z zdravili za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB).

Diferencialna diagnoza dispneje

8. 3. 2023

Dispnejo navaja 25 % bolnikov, ki jih pregledamo ambulantno. V specialistični ambulanti pomenijo bolniki s kronično dispnejo 15–50 % tistih, ki jih pregledajo kardiologi, in nekaj manj kot 60 % tistih, ki jih pregledajo pnevmologi.

Bolniki s KOPB: determinante poznavanja bolezni

28. 11. 2022

Pri številnih kroničnih boleznih, vključno s KOPB, se je pokazalo, da je za njihov potek pomembno tudi bolnikovo osnovno poznavanje bolezni. V okviru nemške študije COSYCONET so raziskovalci proučevali, katere klinične in funkcionalne značilnosti so povezane s tem znanjem in tudi zadovoljstvo bolnikov z lastnim znanjem o KOPB.

Novosti v smernicah – idiopatska in progresivna pljučna fibroza

28. 11. 2022

Kakšne so nove smernice na področju idiopatske in progresivne pljučne fibroze? Kako je z diagnostiko in zdravljenjem? Kdaj predpisati protifibrotično terapijo? Odgovarja prim. Katarina Osolnik, dr. med., specialistka interne medicine in pnevmologije, s Klinike Golnik.

Bolezen, ki je klinično pogosto nema

28. 11. 2022

Prizadeta pljuča močno vplivajo na umrljivost bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA), težava pa je, da je 90 % bolnikov z definitivnimi spremembami intersticija pri RA asimptomatskih, opozarja dr. Žiga Rotar, spec. revmatologije, dr. med., predstojnik KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

Smernice GOLD 2023 – novosti in poudarki v obravnavi KOPB

28. 11. 2022

Kako obravnavati bolnike s KOPB po smernicah GOLD 2023? Kateri so klinični indikatorji za postavitev diagnoze? Kako poteka začetno in nadaljevalno farmakološko zdravljenje? Katera so osnovna načela izbire in uporabe vdihovalnika? Poudarki so zbrani v infografiki.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

Napotitev k internistu pulmologu

Največkrat je krivo neredno ali nepravilno jemanje inhalacijske terapije

Smernice GOLD 2024 – novosti in poudarki v obravnavi KOPB

Algoritem obravnave intersticijske prizadetosti pljuč pri bolnikih s SVTB/RA

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Ali »neodkriti milijoni« bolnikov s KOPB želijo biti najdeni?

19. 7. 2023

Tradicionalne diagnostične oznake slabo razlikujejo med kliničnimi fenotipi

19. 7. 2023

Bolniki se pogosto izmuznejo

23. 6. 2023

Priporočila za krepitev bolnikove sodelovalnosti

21. 5. 2023

Nagrajeni projekt: ambulantna in telerehabilitacija pljučnih bolnikov

21. 5. 2023

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.