Zdravljenje izvenpljučnih komorbidnosti pri KOPB izboljša rehabilitacijo

8. 3. 2023

Študije kažejo, da se bolniki s KOPB, ki imajo slabše izhodiščne vrednosti, bolje odzivajo na pljučno rehabilitacijo. Prepoznavanje pridruženih bolezni in vzporednih stanj, ki jih je mogoče zdraviti oziroma obravnavati, lahko pomaga pri razlikovanju odzivnih od neodzivnih bolnikov.

Kronične pljučne bolezni: učinki in pasti makrolidnih antibiotikov

8. 3. 2023

Doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije iz UKC Ljubljana, je na 64. Tavčarjevih dnevih predstavil uporabo makrolidnih antibiotikov pri zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni in pojasnil, v katerih primerih se na terciarni ravni kljub določenemu tveganju za pojav bakterijske odpornosti odločajo za dolgotrajno terapijo z azitromicinom.

Vpliv covida-19 na reproduktivno zdravje moških

8. 3. 2023

Nizka raven testosterona vpliva na okužbo s SARS-CoV-2 in je povezana s težjim potekom bolezni. To lahko povzroči izčrpanost Leydigovih in zarodnih celic, kar vodi v funkcionalni hipogonadizem, zmanjšano spermatogenezo in neplodnost, poudarja asist. dr. Kristina Groti Antonič, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana.

Smernice GOLD 2023 – kaj je novega pri KOPB?

8. 3. 2023

Kakšne so nove smernice na področju zdravljenja in obravnave KOPB? Mag. Irena Šarc, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik, razlaga o priporočenih cepljenjih, novostih na področju klasifikcije, ukinitvi inhalacijskih glukokortikoidov pri dispneji, CT-preiskavi prsnega koša in drugih poudarkih.

Bronhodilatatorji pri kadilcih s simptomi in ohranjeno pljučno funkcijo

8. 3. 2023

Septembra so bili v NEJM objavljeni rezultati raziskave RETHINC (Redefining Therapy in Early COPD). Številne osebe z anamnezo kajenja imajo klinično pomembne simptome, povezane z dihali, kljub odsotnosti obstruktivnih motenj ventilacije v spirometriji. Čeprav so podatki o učinkovitosti pomanjkljivi, so pogosto zdravljeni z zdravili za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB).

Diferencialna diagnoza dispneje

8. 3. 2023

Dispnejo navaja 25 % bolnikov, ki jih pregledamo ambulantno. V specialistični ambulanti pomenijo bolniki s kronično dispnejo 15–50 % tistih, ki jih pregledajo kardiologi, in nekaj manj kot 60 % tistih, ki jih pregledajo pnevmologi.

Bolniki s KOPB: determinante poznavanja bolezni

28. 11. 2022

Pri številnih kroničnih boleznih, vključno s KOPB, se je pokazalo, da je za njihov potek pomembno tudi bolnikovo osnovno poznavanje bolezni. V okviru nemške študije COSYCONET so raziskovalci proučevali, katere klinične in funkcionalne značilnosti so povezane s tem znanjem in tudi zadovoljstvo bolnikov z lastnim znanjem o KOPB.

Novosti v smernicah – idiopatska in progresivna pljučna fibroza

28. 11. 2022

Kakšne so nove smernice na področju idiopatske in progresivne pljučne fibroze? Kako je z diagnostiko in zdravljenjem? Kdaj predpisati protifibrotično terapijo? Odgovarja prim. Katarina Osolnik, dr. med., specialistka interne medicine in pnevmologije, s Klinike Golnik.

Bolezen, ki je klinično pogosto nema

28. 11. 2022

Prizadeta pljuča močno vplivajo na umrljivost bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA), težava pa je, da je 90 % bolnikov z definitivnimi spremembami intersticija pri RA asimptomatskih, opozarja dr. Žiga Rotar, spec. revmatologije, dr. med., predstojnik KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

Smernice GOLD 2023 – novosti in poudarki v obravnavi KOPB

28. 11. 2022

Kako obravnavati bolnike s KOPB po smernicah GOLD 2023? Kateri so klinični indikatorji za postavitev diagnoze? Kako poteka začetno in nadaljevalno farmakološko zdravljenje? Katera so osnovna načela izbire in uporabe vdihovalnika? Poudarki so zbrani v infografiki.

Dve ločeni imunski poti prebolevanja covida-19

28. 11. 2022

Dr. Urška Bidovec-Stojković, univ. dipl. biol. s Klinike Golnik, je na Golniškem simpoziju 2022 predstavila dinamiko protitelesnega imunskega odziva proti SARS-CoV-2 pri cepljenih neprebolevnikih v primerjavi s posamezniki, ki so pred cepljenjem že preboleli okužbo, pa tudi napovednike umrljivosti.

Pogled pulmologa na zaplete debelosti

30. 9. 2022

»Prekomerno kopičenje maščobe v trebušni in prsni votlini vodi v zmanjšanje pljučnih volumnov, upad raztegljivosti prsnega koša, zmanjšuje gibljivost prepone, kar znatno oteži dihanje,« je problematiko prekomerno debelih skozi oči pulmologa odprla prim. Nadja Triller, dr. med., spec. pulmologije iz ZD Murska Sobota.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Intersticijska pljučna bolezen pri bolnikih s sistemsko sklerozo

Sedanjost in prihodnost idiopatske pljučne fibroze

Je ena noč dovolj?

Astma in komorbidnosti

Algoritem obravnave neurejene astme multimorbidnega pacienta

Top 5

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

29. 11. 2023

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Največkrat je krivo neredno ali nepravilno jemanje inhalacijske terapije

29. 11. 2023

Benralizumab in zmanjševanje odmerkov IKS pri bolnikih s hudo eozinofilno astmo

26. 10. 2023

Upanje za KOPB: avtologna presaditev pljučnih progenitornih celic P63+

26. 10. 2023

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.