Telesna zmogljivost bolnikov s KOPB napoveduje ogroženost s SŽB

5. 3. 2021

Britanska skupina raziskovalcev je ocenila uporabnost konvencionalnih napovednih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri bolnikih s KOPB in preverila napovedno vrednost nekaterih dodatnih označevalcev tveganja. Študija je bila objavljena v reviji British Medical Journal.

Dileme pri izpolnjevanju napotnice za pregled pri pnevmologu

5. 3. 2021

Simptomi, kot so dušenje, kašelj, tiščanje in bolečine v prsih, zahtevajo obravnavo v mesecu dni, razlaga Marko Bombek, dr. med., spec. interne medicine, ki razloži dilemo izpolnjevanja stopnje nujnosti pri napotovanju bolnika k specialistu pnevmologije in ob enem izpostavi, kdaj gre za kontrolni in kdaj za prvi pregled.

Česa FEV1 in šestminutni test hoje o bolnikih s KOPB ne povesta?

4. 2. 2021

Kako dobro lahko pokažeta stanje bolnikov FEV1 in šestminutni test hoje? Pnevmologinja mag. Irena Šarc, dr. med., poudarja njune omejitve pri temeljiti oceni bolnikov s KOPB in tudi ugotavlja, katero orodje si pri spremljanju bolnikov zasluži več pozornosti.

Preiskava pljučne funkcije pri bolnikih po covid-19

3. 2. 2021

Kdaj je smiselno opraviti prve meritve in kako interpretirati rezultate? Kdaj je potrebna ponovna kontrola? Kako je z zaščitno opremo? Predstavljamo zgoščena priporočila Združenja pnevmologov Slovenije.

7. Slovenski pulmološki, alergološki in imunološki kongres

Krvni biooznačevalci in izidi KOPB

29. 1. 2021

Kakšno vrednost imajo krvni biooznačevalci pri napovedovanju preživetja, poslabšanja bolezni ali poslabšanja pljučne funkcije? Lahko pomagajo pri sprejemanju natančnejših odločitev pri zdravljenju? Odgovarja doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije s KO za pljučne bolezni in alergije UKCLJ.

Kako pomembna je izbira vdihovalnika?

29. 1. 2021

Za uspešnost zdravljenja in preprečevanja poslabšanj KOPB je poleg prave terapije ključno tudi, da zna zdravnik predpisati ustrezen tip vdihovalnika. Kako ga izbrati in zakaj je pravilna izbira pomembna, razlaga doc. dr. Marija Vukoja, dr. med., spec. interne medicine in pulmologije.

(P)ostanimo aktivni tudi doma

19. 11. 2020

Prof. dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, predstavlja podatke raziskav, v katerih so ugotavljali, koliko se je zmanjšala gibalna aktivnost med epidemijo COVID-19 in kakšne so konkretne posledice neaktivnosti za zdravje, ter dodaja nasvete, kako lahko tudi doma ostanejo gibalno aktivni bolniki s KOPB.

HITRI NASVET

Kako predpisovati olajševalce pri blagi obliki astme?

18. 11. 2020

Zakaj olajševalce tudi pri blagih oblikah astme predpisujemo samo v kombinaciji z IKS in zakaj ne smemo pozabiti tudi na edukacijo bolnika o zdravilih – kar so ključni poudarki zadnjih smernic zdravljenja –, razlaga specialistka pnevmologije in interne medicine doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med.

Živeti dobro s KOPB?

13. 11. 2020

Če bolnika izobrazimo o njegovi bolezni, mu razložimo, kako živeti z njo, bo lažje spremenil pričakovanja o svojih sposobnostih, zmožnostih in si zastavil tudi nove cilje, pri katerih ga moramo spodbujati, razmišlja o kakovosti življenja pnevmolog asist. mag. Jurij Regvat, dr. med.

Dolgoročne posledice COVID-19 za zdravje

12. 11. 2020

Čeprav o dolgoročnih posledicah okužbe s SARS-CoV-2 za zdravje še vedno ostaja veliko neznank, zdravniki že poročajo o posledicah na srčno-žilni sistem, dihala, centralni živčni sistem in mentalno zdravje. Pri velikem številu ljudi simptomi vztrajajo tudi več mesecev po preboleli okužbi.

Tudi letos ne smemo izpustiti cepljenja proti gripi

11. 11. 2020

Zakaj je še toliko bolj v eri COVID-19 pomembno, da se bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi zaščitijo pred gripo in okužbami s pnevmokoki, je povedala asist. Dušanka Vidovič, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije.

ERS 2020

Nadzor nad okrevanjem po težki obliki COVID-19

20. 10. 2020

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

Covid-19 in kronični pljučni bolnik pri družinskem zdravniku

So bolniki s KOPB ustrezno napoteni na sekundarno raven?

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Se pri zdravljenju upoštevajo GOLD priporočila?

8. 4. 2021

Je smiselno zgodnejše uvajanje dvojnih bronhodilatatorjev?

19. 5. 2021

Preiskava pljučne funkcije pri bolnikih po covid-19

3. 2. 2021

Kako pomembna je izbira vdihovalnika?

29. 1. 2021

Pri katerih bolnikih lahko varno ukinemo IKS?

5. 3. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.