Benralizumab in zmanjševanje odmerkov IKS pri bolnikih s hudo eozinofilno astmo

26. 10. 2023

Benralizumab je bolnikom s hudo eozinofilno astmo omogočil zmanjšanje uporabe inhalacijskega kortikosteroida (IKS) brez poslabšanja nadzora bolezni, je pokazala randomizirana raziskava SHAMAL faze IV, ki je bila predstavljena na kongresu Evropskega respiratornega združenja (ERS).

Uporaba bioloških zdravil pri težki astmi

27. 9. 2023

V infografiki doc. dr. Peter Kopač, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik in izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm. s Fakultete za farmacijo, predstavljata indikacije, pot uporabe, načine odmerjanja in mehanizme delovanja pri bioloških zdravilih za težko astmo.

Posodobljeni Splošni pogoji

15. 5. 2024

Posodobili smo Splošne pogoje spletnega mesta Pulmo-academia.org. Preberete si jih lahko TUKAJ.

Kviz

O KOPB malo drugače

19. 7. 2023

Kdaj opredelimo obstrukcijo in kdaj po priporočilih GOLD diagnozo KOPB izključimo? Kaj (ni)so nujne indikacije za nujno napotitev v bolnišnico pri poslabšanjih? Na kaj moramo biti pozorni pri njihovem obvladovanju? Kratek kviz o KOPB je recenziral izr. prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije s Klinike Golnik.

Ali »neodkriti milijoni« bolnikov s KOPB želijo biti najdeni?

19. 7. 2023

Zaradi KOPB umre več bolnikov kot zaradi pljučnega raka, vendar je ''manjkajoče bolnike'' mogoče najti le, če si tega sami želijo, iskanje nediagnosticiranih oseb s KOPB pa poleg odgovorov prinaša dodatna vprašanja, je pokazala nedavna britanska raziskava, objavljena v strokovni reviji Thorax.

Nove možnosti v zdravljenju težke astme

23. 6. 2023

Ali se lahko približamo klinični remisiji težke astme in v kakšni meri je dosegljiva? Kakšno vlogo ima pri tem biološka terapija? Kdaj je pomembno začeti z zdravljenjem in kaj prinaša bližnja prihodnost? Odgovarja doc. dr. Peter Kopač, dr. med., spec. interne medicine ter alergologije in klinične imunologije s Klinike Golnik.

Pomen prepoznavanja infekcij spodnjih dihal pred diagnozo KOPB

26. 10. 2023

Malo je znanega o tem, kako so s tveganjem za poslabšanja in umrljivost po postavitvi diagnoze povezane okužbe spodnjih dihalnih poti pred diagnozo KOPB. Kaj ti dogodki sami po sebi pomenijo za razumevanje napredovanja bolezni in njeno obvladovanje?

Kdaj »blaga astma« ni zares blaga?

21. 5. 2023

Blaga astma je pogosto neustrezno opredeljena, zato se ob postavitvi diagnoze in zdravljenju pojavljajo mnogi izzivi, o katerih je na spomladanskem srečanju Združenja pnevmologov Slovenije spregovorila doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., spec. pnevmologije in interne medicine, s KO za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana.

Iskanje in zdravljenje latentne okužbe s tuberkulozo

21. 5. 2023

Na 6. mednarodnem simpoziju o tuberkulozi na Golniku so o primerih dobre prakse pri iskanju latentne okužbe s tuberkolozo (LTBO) ter interakcijah in neželenih učinkih zdravil proti LTBO spregovorile prim. Petra Svetina, dr. med., spec. interne medicine in Mojca Nastran, mag. farm., obe s Klinike Golnik ter dr. Nataša Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije, z UKC Ljubljana.

Intersticijska pljučna bolezen pri bolnikih s sistemsko sklerozo

14. 6. 2024

Vsaj 50 % bolnikov s sistemsko sklerozo ima do neke mere prizadeta pljuča, kar je prognostično izredno pomembno glede obolevnosti in smrtnosti. Kateri so dejavniki tveganja za intersticijsko prizadetost pljuč? Kakšen je napredek v sodobni obravnavi in katere so nove terapevtske možnosti? Pojasnjuje doc. dr. Katja Perdan Pirkmajer, dr. med., spec. revmatologije s KO za revmatologijo UKC Ljubljana.

Algoritem obravnave neurejene astme multimorbidnega pacienta

14. 6. 2024

Bolj je astma zahtevna za obravnavo, pomembnejše je sodelovanje družinskega zdravnika s pulmologi in drugimi specialisti. Kako ukrepati, če je astma problematična? Katere komorbidnosti lahko posnemajo ali slabšajo potek astme? Algoritem je pripravila prof. dr. Davorina Petek, dr. med., spec. družinske medicine s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Je ena noč dovolj?

14. 6. 2024

Prevalenčnih študij o pogostosti obstruktivne spalne apneje (OSA) v Sloveniji nimamo, ocena je, da za klinično pomembno OSA trpi okoli 10 % odraslih prebivalcev. Torej takšnih, ki potrebujejo diagnostiko in zdravljenje, je na 8. slovenskem pulmološkem, alergološkem in imunološkem kongresu opozorila asist. Kristina Ziherl, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Intersticijska pljučna bolezen pri bolnikih s sistemsko sklerozo

Sedanjost in prihodnost idiopatske pljučne fibroze

Je ena noč dovolj?

Astma in komorbidnosti

Algoritem obravnave neurejene astme multimorbidnega pacienta

Top 5

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

29. 11. 2023

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Največkrat je krivo neredno ali nepravilno jemanje inhalacijske terapije

29. 11. 2023

Benralizumab in zmanjševanje odmerkov IKS pri bolnikih s hudo eozinofilno astmo

26. 10. 2023

Upanje za KOPB: avtologna presaditev pljučnih progenitornih celic P63+

26. 10. 2023

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.