Slovenska raziskava

Obravnava bolnikov z astmo pri družinskih zdravnikih

10. 10. 2020

Prof. dr. Marija Šter Petek, dr. med., je na letošnjih Zadravčevih dnevih predstavila zanimivo raziskavo o obravnavi bolnikov z astmo v ambulantah družinske medicine. Zanimalo jo je predvsem, kakšno zdravljenje se predpisuje tem bolnikom. Rezultati so pomenljivi tudi v luči zadnjih priporočil za zdravljenje astme, ki so bila sicer spremenjena šele po koncu raziskave.

KOPB in telesna vadba

Naj »ostani doma« ne vzame davka

10. 10. 2020

Da pljučni bolniki v strahu pred okužbami ne bi obmirovali in dodatno izgubljali mišične mase, Jurij Šorli, dr. med., svetuje, da jim hkrati s predpisom zdravila damo zelo jasna navodila, kakšna naj bo njihova telesna dejavnost. Mag. Arjana Maček Cafuta, dr. med., med enostavnejšimi predlogi svetuje vadbo dihanja, usedanje na stol in sobno kolo.

Zdravljenje težke astme in učinkovitost peroralnega zdravila

10. 10. 2020

Kljub razširitvi terapevtskih možnosti pri zdravljenju težke astme z biološkimi zdravili še vedno obstaja potreba po novih zdravilih. Kaj sta pokazali raziskavi LUSTER-1 in LUSTER-2 o fevipiprantu, peroralnem, nesteroidnem, visoko selektivnem in reverzibilnem antagonistu receptorja za prostaglandin D2?

Pljučni bolniki v času COVID-19

Ne čakajmo z začetkom zdravljenja ob poslabšanju

10. 10. 2020

Prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., internist in pulmolog s Klinike Golnik, svetuje, kako ob spremenjenem načinu dela zaradi epidemiološke situacije spremljati bolnike z astmo in KOPB ter kako razlikovati poslabšanje osnovne bolezni od morebitne okužbe s SARS-CoV-2. Obenem poudarja, da ne čakamo z napotitvijo v bolnišnico ob poslabšanju.

Vpliv KOPB na mlajše bolnike

10. 10. 2020

Kako lahko pomagamo mlajšim bolnikom s KOPB in kakšno breme predstavlja njim bolezen v primerjavi s starejšimi bolniki? Preverite podatke v infografiki.

Vprašalnik za bolnike o prepoznavanju simptomov in poslabšanj KOPB

16. 9. 2020

Mednarodna delovna skupina, v kateri sta sodelovala družinska zdravnica prim. prof. Danica Rotar Pavlič in pulmolog Marko Bombek, je pripravila vprašalnik, ki ga zdravnik lahko ponudi bolniku za lažje prepoznavanje simptomov KOPB in njihovih poslabšanj.

ERS 2020

Po COVID-19 le postopno izboljšanje

14. 9. 2020

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

Intervju

Prepoznavanje simptomov in poslabšanj KOPB

14. 9. 2020

Družinska zdravnica prim. prof. Danica Rotar Pavlič in pulmolog Marko Bombek sta sodelovala v mednarodni delovni skupini za pripravo novega vprašalnika, ki ga zdravnik lahko ponudi bolniku za lažje prepoznavanje simptomov KOPB in njihovih poslabšanj.

Vprašanje “Ali ste v redu?” ni dovolj

14. 9. 2020

Sploh danes, v času slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev, moramo bolnikom ob obisku postaviti prava vprašanja, opozarja Marko Bombek, dr. med., specialist interne medicine. Številni bolniki s KOPB zase menijo, da so stabilni, četudi se njihovo stanje počasi, a vztrajno poslabšuje.

Kongres ATS

Eno, dve, tri zdravila – ni vse za vse

14. 9. 2020

Letošnji virtualni kongres Ameriškega torakalnega združenja je postregel z novimi raziskavami o tem, kateri bolniki s KOPB imajo dejanske koristi od inhalacijskih kortikosteroidov in katerim najbolj pomaga zgodnja dvojna bronhodilatacija. Še enkrat pa se je izkazalo tudi to, da je vsak bolnik zgodba zase in potrebuje sebi prilagojeno zdravljenje.

Za mlajše bolnike je KOPB veliko breme – jim lahko pomagamo?

14. 9. 2020

Vpliv kronične obstruktivne pljučne bolezni na vsakdanje življenje mlajših bolnikov je pogosto podcenjen. Mednarodni spletni vprašalnik, ki je zajel okoli 1300 bolnikov, je pri njih pokazal večji vpliv simptomov na dnevne dejavnosti in počutje kot pri starejših bolnikih.

COVID-19 zasenčil sum na pljučni karcinom

10. 6. 2020

Simptomi pljučnega raka in bolezni COVID-19 se v marsičem prekrivajo, kar lahko privede do odložene pravilne diagnoze raka. »Glede na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji je veliko bolj verjetno, da ima bolnik raka pljuč kot pa bolezen COVID-19,« je opozorila Katja Mohorčič, dr. med., vodja Enote za internistično onkologijo Klinike Golnik.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

Covid-19 in kronični pljučni bolnik pri družinskem zdravniku

So bolniki s KOPB ustrezno napoteni na sekundarno raven?

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Se pri zdravljenju upoštevajo GOLD priporočila?

8. 4. 2021

Je smiselno zgodnejše uvajanje dvojnih bronhodilatatorjev?

19. 5. 2021

Preiskava pljučne funkcije pri bolnikih po covid-19

3. 2. 2021

Kako pomembna je izbira vdihovalnika?

29. 1. 2021

Pri katerih bolnikih lahko varno ukinemo IKS?

5. 3. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.