Astma in komorbidnosti

14. 6. 2024

Zdravljenje bolnikov z astmo in sočasnimi boleznimi zahteva multidisciplinarno obravnavo, katere center je bolnik, koordinacijo pa skupaj s pulmologom vodi družinski zdravnik, poudarja prof. dr. Davorina Petek, dr. med., spec. družinske medicine s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Katere so priložnosti za boljšo obravnavo bolnikov?

Sedanjost in prihodnost idiopatske pljučne fibroze

14. 6. 2024

Ali vemo vse o idiopatski pljučni fibrozi? Se bodo klasifikacije še spreminjale? Prim. Katarina Osolnik, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije s Klinike Golnik, je na 8. slovenskem pulmološkem, alergološkem in imunološkem kongresu strnila današnje poznavanje bolezni in predstavila možnosti zdravljenja.

Vabljeni na 3. simpozij o spalni apneji

29. 1. 2024

V imenu Klinike Golnik vas vljudno vabimo na 3. Simpozij o spalni apneji, ki bo 15. in 16. marca 2024 v Hotelu Slon v Ljubljani. Ne gre samo za predavanja – simpozij je tudi priložnost za povezovanje in izmenjavo mnenj z vrhunskimi strokovnjaki. Hkrati boste lahko na praktičnih delavnicah pridobili konkretna orodja in veščine, s katerimi boste lahko izboljšali oskrbo bolnikov na različnih ravneh zdravstvenega varstva.

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

29. 11. 2023

Kaj je najboljša presejalna metoda, katere preiskave in kriterije moramo upoštevati ob postaviti diagnoze ter kakšne so možnosti zdravljenja bolnika s prizadetostjo pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni? Svetuje prim. Katarina Osolnik, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije s Klinike Golnik.

Tradicionalne diagnostične oznake slabo razlikujejo med kliničnimi fenotipi

19. 7. 2023

Pred kratkim je bila objavljena velika mednarodna opazovalna raziskava NOVELTY, v kateri je sodelovalo čez 11000 bolnikov z astmo, KOPB in kombinacijo astma-KOPB, kjer so strokovnjaki opredelili 30 "značilnosti, ki jih lahko zdravimo" oziroma terapevtskih tarč pri posameznih bolnikih. Piše mag. Irena Šarc, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik.

KOPB: kaj storiti, da bodo nove smernice učinkovite?

19. 7. 2023

Kdaj je obravnava KOPB učinkovitejša, kje se skrivajo neizkoriščene priložnosti in kam je usmerjen pogled v prihodnosti? O izzivih je na spomladanskem srečanju Združenja pnevmologov Slovenije spregovoril doc. dr. Matevž Harlander, dr. med., spec. pnevmologije s KO za pljučne bolezni in alergijo UKC Ljubljana.

Obravnava bolnikov s problematično astmo

23. 6. 2023

Kako obravnavamo bolnike s problematično astmo in na kaj je treba pomisliti pri bolnikih, ki so simptomatski kljub predpisanim visokim odmerkom inhalacijskih zdravil? V infografiki predstavljamo priporočila za učinkovitejše zdravljenje.

Bolniki se pogosto izmuznejo

23. 6. 2023

Orodja, ki jih imamo na voljo, da se bolnik s problematičnim potekom astme pri družinskem zdravniku ne izmuzne, sta na Spomladanskem sestanku Združenja pnevmologov Slovenije predstavili specialistki družinske medicine Maja Arzenšek, dr. med., in Katja Krajnc, dr. med., obe iz ZD Maribor.

Strategija terapevtskih tarč pri bolnikih s kroničnimi boleznimi dihalnih poti

21. 5. 2023

Neredko sta KOPB in astma sočasno prisotni pri istem bolniku in povzročata zahtevno klinično sliko. V zadnjih letih se za obravnavo takih bolnikov v klinični praksi uveljavlja strategija, ki temelji na prepoznavanju in zdravljenju tako imenovanih značilnosti, ki jih lahko zdravimo, lahko pa jih razumemo tudi kot terapevtske tarče pri posameznih bolnikih. Piše mag. Irena Šarc, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik.

Nagrajeni projekt: ambulantna in telerehabilitacija pljučnih bolnikov

21. 5. 2023

Program ambulantne rehabilitacije bolnikov s KOPB je bil letos v slovenskem prostoru nagrajen kot najboljši projekt zdravstvene prakse na primarni ravni. Prim. Nadja Triller, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije iz ZD Murska Sobota, predstavlja rezultate rehabilitacije in njene ključne stebre.

Priporočila za krepitev bolnikove sodelovalnosti

21. 5. 2023

Kako izboljšati sodelovalnost bolnika, katere dejavnike je treba upoštevati in čigava odgovornost je (ne)sodelovalnost bolnika? V infografiki smo strnili priporočila in poudarke, ki sta jih na spomladanskem srečanju Združenja pnevmologov Slovenije predstavili dr. Bernarda Logar Zakrajšek, spec. klin. psih., z UKC Ljubljana ter asist. dr. Ana Kodrič, mag. farm., s Fakultete za farmacijo.

KVIZ

O astmi malo drugače

8. 3. 2023

Kako obravnavamo astmo med nosečnostjo? Katera bolezen poslabša simptome astme? Kdaj ne smemo uporabljati olajševalcev? Kratek kviz o astmi je recenzirala prim. Nadja Triller, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije iz ZD Murska Sobota.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Intersticijska pljučna bolezen pri bolnikih s sistemsko sklerozo

Sedanjost in prihodnost idiopatske pljučne fibroze

Je ena noč dovolj?

Astma in komorbidnosti

Algoritem obravnave neurejene astme multimorbidnega pacienta

Top 5

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

29. 11. 2023

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Največkrat je krivo neredno ali nepravilno jemanje inhalacijske terapije

29. 11. 2023

Benralizumab in zmanjševanje odmerkov IKS pri bolnikih s hudo eozinofilno astmo

26. 10. 2023

Upanje za KOPB: avtologna presaditev pljučnih progenitornih celic P63+

26. 10. 2023

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.