(P)ostanimo aktivni tudi doma

19. 11. 2020

Prof. dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, predstavlja podatke raziskav, v katerih so ugotavljali, koliko se je zmanjšala gibalna aktivnost med epidemijo COVID-19 in kakšne so konkretne posledice neaktivnosti za zdravje, ter dodaja nasvete, kako lahko tudi doma ostanejo gibalno aktivni bolniki s KOPB.

HITRI NASVET

Kako predpisovati olajševalce pri blagi obliki astme?

18. 11. 2020

Zakaj olajševalce tudi pri blagih oblikah astme predpisujemo samo v kombinaciji z IKS in zakaj ne smemo pozabiti tudi na edukacijo bolnika o zdravilih – kar so ključni poudarki zadnjih smernic zdravljenja –, razlaga specialistka pnevmologije in interne medicine doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med.

Pljučni bolniki v času COVID-19

Ne čakajmo z začetkom zdravljenja ob poslabšanju

10. 10. 2020

Prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., internist in pulmolog s Klinike Golnik, svetuje, kako ob spremenjenem načinu dela zaradi epidemiološke situacije spremljati bolnike z astmo in KOPB ter kako razlikovati poslabšanje osnovne bolezni od morebitne okužbe s SARS-CoV-2. Obenem poudarja, da ne čakamo z napotitvijo v bolnišnico ob poslabšanju.

Intervju

Prepoznavanje simptomov in poslabšanj KOPB

14. 9. 2020

Družinska zdravnica prim. prof. Danica Rotar Pavlič in pulmolog Marko Bombek sta sodelovala v mednarodni delovni skupini za pripravo novega vprašalnika, ki ga zdravnik lahko ponudi bolniku za lažje prepoznavanje simptomov KOPB in njihovih poslabšanj.

Vprašanje “Ali ste v redu?” ni dovolj

14. 9. 2020

Sploh danes, v času slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev, moramo bolnikom ob obisku postaviti prava vprašanja, opozarja Marko Bombek, dr. med., specialist interne medicine. Številni bolniki s KOPB zase menijo, da so stabilni, četudi se njihovo stanje počasi, a vztrajno poslabšuje.

Intervju

NIV na domu dobro sprejet

1. 6. 2020

Intervju

Bo delo v ambulantah odslej drugačno?

4. 5. 2020

Doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., s Klinike Golnik nam je odgovoril na vprašanja: kako dolgo nam bo COVID-19 krojil delo, kakšne bodo prilagoditve v ambulantah, katere preiskave so bolj tvegane za okužbo in ali bodo imeli bolniki s COVID-19 na pljučih kakšne posledice.

Kako poteka zdravljenje bolnikov s COVID-19

30. 3. 2020

Oddelek z bolniki s COVID-19 na Golniku vodi prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., ki smo ga prosili za informacije iz prve roke o poteku zdravljenja in posebnostih COVID-19.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Prizadetost pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni

Napotitev k internistu pulmologu

Največkrat je krivo neredno ali nepravilno jemanje inhalacijske terapije

Smernice GOLD 2024 – novosti in poudarki v obravnavi KOPB

Algoritem obravnave intersticijske prizadetosti pljuč pri bolnikih s SVTB/RA

Top 5

Ali »neodkriti milijoni« bolnikov s KOPB želijo biti najdeni?

19. 7. 2023

Tradicionalne diagnostične oznake slabo razlikujejo med kliničnimi fenotipi

19. 7. 2023

Bolniki se pogosto izmuznejo

23. 6. 2023

Priporočila za krepitev bolnikove sodelovalnosti

21. 5. 2023

Nagrajeni projekt: ambulantna in telerehabilitacija pljučnih bolnikov

21. 5. 2023

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.