Izzivi obvladovanja dolgoročnih posledic covida-19

18. 5. 2021

Kako so videti raznoliki obrazi dolgoročnih posledic okužbe s SARS-CoV-2 v ambulanti družinske medicine, je razložila prim. izr. prof. dr. Davorina Petek, dr. med., iz Zdravstvenega zavoda Zdravje. V videu izpostavi tudi, kaj za okrevanje po prebolelem covidu-19 najbolj potrebujejo pljučni bolniki.

Kako prekiniti začaran krog zmanjšane telesne aktivnosti

8. 4. 2021

Rehabilitacijski program za kronične pljučne bolnike je zaradi epidemioloških razmer ustavljen. Bolniki se več držijo doma tudi zaradi strahu pred covidom-19. Telesna pripravljenost hitro upade in to posledično vpliva tudi na težjo sapo. Kako prekiniti ta začarani krog, svetuje Tomaž Hafner, dr. med., spec. pnevmologije.

Kako uvajati dvojno bronhodilatorno terapijo?

8. 4. 2021

O dilemah uvajanja dvojne bronhodilatorne terapije pri bolnikih s KOPB je spregovoril specialist interne medicine Jurij Šorli, dr. med., direktor Bolnišnice Topolšica. Pri katerih bolnikih bi bila smiselna zgodnejša uvedba? Kaj kažejo zadnje raziskave?

Dileme pri izpolnjevanju napotnice za pregled pri pnevmologu

5. 3. 2021

Simptomi, kot so dušenje, kašelj, tiščanje in bolečine v prsih, zahtevajo obravnavo v mesecu dni, razlaga Marko Bombek, dr. med., spec. interne medicine, ki razloži dilemo izpolnjevanja stopnje nujnosti pri napotovanju bolnika k specialistu pnevmologije in ob enem izpostavi, kdaj gre za kontrolni in kdaj za prvi pregled.

Priporočila za spremljanje bolnikov po covidni pljučnici

3. 2. 2021

Kako spremljati bolnike po težjem poteku okužbe s covid-19 in tiste, ki so bolezen prebolevali doma? Temo smo osvetlili s pnevmologom doc. dr. Matevžem Harlanderjem, dr. med., ki je predstavil poudarke priporočil Združenja pnevmologov Slovenije.

(P)ostanimo aktivni tudi doma

19. 11. 2020

Prof. dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, predstavlja podatke raziskav, v katerih so ugotavljali, koliko se je zmanjšala gibalna aktivnost med epidemijo COVID-19 in kakšne so konkretne posledice neaktivnosti za zdravje, ter dodaja nasvete, kako lahko tudi doma ostanejo gibalno aktivni bolniki s KOPB.

HITRI NASVET

Kako predpisovati olajševalce pri blagi obliki astme?

18. 11. 2020

Zakaj olajševalce tudi pri blagih oblikah astme predpisujemo samo v kombinaciji z IKS in zakaj ne smemo pozabiti tudi na edukacijo bolnika o zdravilih – kar so ključni poudarki zadnjih smernic zdravljenja –, razlaga specialistka pnevmologije in interne medicine doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med.

Pljučni bolniki v času COVID-19

Ne čakajmo z začetkom zdravljenja ob poslabšanju

10. 10. 2020

Prof. dr. Matjaž Fležar, dr. med., internist in pulmolog s Klinike Golnik, svetuje, kako ob spremenjenem načinu dela zaradi epidemiološke situacije spremljati bolnike z astmo in KOPB ter kako razlikovati poslabšanje osnovne bolezni od morebitne okužbe s SARS-CoV-2. Obenem poudarja, da ne čakamo z napotitvijo v bolnišnico ob poslabšanju.

1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Astma: sodobni pristopi v zdravljenju in breme OGK

Tveganja pri radioloških preiskavah

»Novi koronavirus nam bo še nekaj časa nagajal«

Imajo bolezni dihal spol?

Priporočila za obravnavo KOPB

Prijavite se na e-novičnik

Top 5

Bolniki s KOPB simptome podcenjujejo in o njih ne spregovorijo

29. 11. 2021

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

27. 10. 2021

Neustrezna uporaba olajševalcev pri bolnikih z astmo

26. 10. 2021

KOPB sočasno z astmo – kako izbrati zdravljenje?

29. 11. 2021

Novosti pri inhalacijskih terapijah za KOPB in astmo

15. 12. 2021

Prijava na e-novice

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s prodročja zdravljenja pljučnih bolezni?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.