Nagrajeni projekt: prim. Nadja Triller o ambulantni rehabilitaciji pljučnih bolnikov

Nagrajeni projekt: ambulantna in telerehabilitacija pljučnih bolnikov

21. 5. 2023

Program ambulantne rehabilitacije bolnikov s KOPB je bil letos v slovenskem prostoru nagrajen kot najboljši projekt zdravstvene prakse na primarni ravni. Prim. Nadja Triller, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije iz ZD Murska Sobota, predstavlja rezultate rehabilitacije in njene ključne stebre.

Strategija terapevtskih tarč pri bolnikih s kroničnimi boleznimi dihalnih poti

21. 5. 2023

Neredko sta KOPB in astma sočasno prisotni pri istem bolniku in povzročata zahtevno klinično sliko. V zadnjih letih se za obravnavo takih bolnikov v klinični praksi uveljavlja strategija, ki temelji na prepoznavanju in zdravljenju tako imenovanih značilnosti, ki jih lahko zdravimo, lahko pa jih razumemo tudi kot terapevtske tarče pri posameznih bolnikih. Piše mag. Irena Šarc, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik.

Kdaj »blaga astma« ni zares blaga?

21. 5. 2023

Blaga astma je pogosto neustrezno opredeljena, zato se ob postavitvi diagnoze in zdravljenju pojavljajo mnogi izzivi, o katerih je na spomladanskem srečanju Združenja pnevmologov Slovenije spregovorila doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., spec. pnevmologije in interne medicine, s KO za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana.

Iskanje in zdravljenje latentne okužbe s tuberkulozo

21. 5. 2023

Na 6. mednarodnem simpoziju o tuberkulozi na Golniku so o primerih dobre prakse pri iskanju latentne okužbe s tuberkolozo (LTBO) ter interakcijah in neželenih učinkih zdravil proti LTBO spregovorile prim. Petra Svetina, dr. med., spec. interne medicine in Mojca Nastran, mag. farm., obe s Klinike Golnik ter dr. Nataša Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije, z UKC Ljubljana.

Priporočila za krepitev bolnikove sodelovalnosti

21. 5. 2023

Kako izboljšati sodelovalnost bolnika, katere dejavnike je treba upoštevati in čigava odgovornost je (ne)sodelovalnost bolnika? V infografiki smo strnili priporočila in poudarke, ki sta jih na spomladanskem srečanju Združenja pnevmologov Slovenije predstavili dr. Bernarda Logar Zakrajšek, spec. klin. psih., z UKC Ljubljana ter asist. dr. Ana Kodrič, mag. farm., s Fakultete za farmacijo.

O nas

Portal Pulmo-academia.org je zbirno mesto preverjenih informacij in novosti iz področja zdravljenja kroničnih pljučnih bolezni. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z zdravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

ISSN 2712-4088

Kontakt

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.